Koop jij je mayonaise of maak je ze zelf ?
 
je kent het wel : Geen tijd om zelf te maken dus snel een pot mee uit de supermarkt.  Waarom zou je je druk maken om zelf mayonaise te maken als je het kant en klaar uit een pot kan kopen?
De voedingsindustrie speelt hier handig op in door ons steeds te wijzen op al het comfort en de tijdswinst van het niet meer zelf te hoeven maken en bedient ons op onze wenken.
 
Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen en redenen waarom je best wel je mayonaise zelf maakt!
 
Als jij thuis mayonaise maakt dan heb je daar 5 tot maximum 7 ingrediënten voor nodig
Heb je al eens het etiket van zo’n pot mayonaise gelezen.  Deze kan gerust het dubbele of meer ingrediënten bevatten
 
Even opsommen:
Raapolie (zeer rijk aan ‘ontstekingsbevorderende’ omega-6)
Eigeel
Suiker!!!
Zout
Azijn
Mosterdzaad
Witte peper
E330 (citroenzuur)
E415 (Xanthaangom)
Aroma van selderij
E202 (kaliumascorbaat)
E160a (caroteen)
E385 (calciumdinatrium-EDTA)
 
En wist je dat,….
Er in bepaalde mayo’s zelfs glucose-fructosesiroop zit, een industriële vorm van suiker die leververvetting veroorzaakt, ook bij kinderen!
 
De chemische toevoegingen in industriële voeding zijn vreemd voor ons lichaam, ons immuunsysteem weet er dus geen weg mee.  Dit kan op termijn allerlei gezondheidsklachten veroorzaken.  Maak daarom best zelf je mayonaise met natuurlijke ingrediënten!
 
Gebruik gezonde vetten :
Het is belangrijk om de juiste vetten te gebruiken en daarom hier eerst een woordje uitleg.
Elke olie bestaat uit een unieke combinatie van verschillende vetzuren. Sommigen hiervan zijn gezond en andere niet. De verhoudingen van de vetzuren ten opzichte van elkaar zorgt er voor dat een olie al dan niet een gunstige impact heeft op het lichaam.
Omega-6 vetzuren zitten nu al overdadig in onze voeding en ze zijn ontstekingsbevorderend dus daarom is het belangrijk om deze oliën te vermijden. Omega-3, Omega-7 en Omega-9 vetzuren zijn wel gezond.
Maar uiteraard wil je ook rekening houden met de specifieke smaak die de olie heeft. Een te sterke smaak maakt de mayonaise te krachtig en daardoor niet echt lekker.
De oliën die èn gezond zijn èn kunnen gebruikt worden zijn olijfolie, koolzaadolie, walnotenolie, lijnzaadolie en avocado-olie, waarbij koolzaadolie de meest neutrale smaak heeft. 
Persoonlijk lust ik mayo gemaakt met pure olijfolie, maar voor velen is de smaak iets te krachtig. 
Je kan natuurlijk ook experimenteren met een combinatie van verschillende van deze oliën.


Hier een paar recepten om mee te experimenteren:


Klassieke mayonaise 

Ingrediënten:
– 1 à 2 omega-3 verrijkte eitjes 
– 1 eetlepel citroensap
– 1/2 eetlepel azijn (niet altijd nodig)
– 1/2 eetlepel water
– 200 ml olie
– peper en zout
– eetlepel mosterd

Voeg alle ingrediënten in een beker en plaats de staafmixer op de bodem van de beker zodat zowel je eitjes als de mosterd onder de mixerkop zitten. Start de mixer terwijl die op de bodem blijft tot de vaste mayonaise boven de kop komt. Haal deze dan langzaam naar omhoog tot de mayonaise volledig vast is.
Deze mayo is zeker nog 3 weken houdbaar in een afgesloten pot in de frigo.

 
Bearnaise-mayonaise

 


Versgemaakte bearnaise is voor velen een lekkernij maar is met de hoge hoeveelheid eitjes en geklaarde boter wel een zeer vettige calorie-bom.
Daarom een variatie hierop :
Gebruik dezelfde ingrediënten als gewone mayonaise maar gebruik 1 of 2 eetlepels dragonazijn en dragon zoals bij bearnaise.
Maak het zoals je gewone mayonaise maakt en klaar is kees!
 

Avocado mayonaise



De avocado is een zeer gezonde vrucht waarover ik in de toekomst zeker nog een artikel over zal schrijven.
Daarom is het geschikt om de smakelijke variatie te maken van de klassieke mayo.

Ingrediënten:
1 rijpe avocado
4 eetlepels 
zelfgemaakte mayonaise (zie eerste recept in deze nieuwsbrief)
zwarte peper
himalayazout
Snuifje chilipeper
Eventueel wat extra citroen

Bereiding:
Snij de avocado in de helft en verwijder de pit. Lepel het vruchtvlees uit de schil met een eetlepel. Mix het tot een mengsel en voeg daarna al mixend de rest van de ingrediënten toe.
Een lekker sausje bij vis, konjac vezel, door quinoa, bij BBQ..
Smakelijk!
Is ongeveer 1 week houdbaar in frigo.
 
Voila,
Tijd om te experimenteren!
Je kan variëren volgens je eigen smaak.
heb je zelf een leuk idee voor een heerlijke mayonaise, laat het me zeker weten!
 

e-mail : hilde@vanhaelewijn.be of tel 0497/474795 
www.helemaalvitaal.be