IS VASTEN GEZOND?
10 REDENEN WAAROM VASTEN GOED VOOR JE IS

 

Vasten, je hoort er zoveel over maar waarom zou je het doen ?
Hier zijn alvast 10 wetenschappelijk ondersteunde gezondheidsvoordelen van vasten.
 
1. Vasten verandert de functies van cellen, genen en hormonen

Tijdens het vasten start het lichaam verschillende belangrijke celreparatie processen zoals het verwijderen van afvalstoffen uit de cellen.  De vetverbranding wordt gestimuleerd doordat de insulineniveaus in het lichaam omlaag gaan.  Genen en moleculen die te maken hebben met levensduur en bescherming tegen ziektes ondergaan verschillende gunstige veranderingen

2. Vasten kan je helpen bij het verliezen van gewicht en buikvet.

Veel mensen die vasten doen dat om gewicht te verliezen.  Over het algemeen zal vasten ervoor zorgen dat je minder maaltijden eet. Dat houdt dus in dat je minder calorieën eet, en daardoor dus gewicht zou kunnen verliezen.  Daarnaast is vasten voor korte periodes goed voor je stofwisseling, die verhoogd wordt.  Het helpt je dus om nog meer calorieën te verbranden.
Het is een goede en effectieve manier om niet alleen gewicht te verliezen maar ook om buikvet te verliezen en de buikomvang te verminderen.

3. Vasten verlaagt het risico op type 2 diabetes door insulineresistentie te verlagen.

In de afgelopen jaren is type 2 diabetes een groot en veel voorkomend probleem geworden in onze Westerse maatschappij. 
Vasten blijkt een groot effect te hebben op het verlagen van de bloedsuikerspiegel in het bloed door voordelen voor de insulineresistentie.  Een van de kenmerken van type 2 diabetes is een hoge bloedsuikerspiegel door insulineresistentie….

4. Vasten met tussenpozen kan oxidatieve stress en ontstekingen in het lichaam verminderen.

Studies tonen aan dat vasten de schade van oxidatieve stress en ontstekingen kan verminderen, wat ook voordelen heeft tegen veroudering en vele andere ziekten die weer veroorzaakt kunnen worden door infecties en ontstekingen.

5. Vasten met tussenpozen is goed voor je hart.

Hart- en vaatziekten zijn de doodsoorzaak nummer 1 in de wereld. Studies tonen aan dat vasten een positief effect heeft op meerdere risicofactoren bij hart- en vaatziekten zoals bloeddruk, cholesterol, tryglyceriden en ontstekingen.

6. Intermittent vasten zorgt voor verschillende celreparatie processen.

Vasten zorgt voor een verhoogde autofagie, waardoor afval uit de cellen verwijderd wordt.  Autofagie is een natuurlijk proces waarbij onze cellen worden ‘gereinigd’ en ontdaan worden van lichaamsvreemde deeltjes en beschadigde eiwitten

7. Intermittent vasten kan kanker helpen voorkomen.

Bij verschillende studies op dieren is er vastgesteld dat vasten met tussenpozen kan helpen kanker te voorkomen. En een onderzoek liet zien dat de bijwerkingen van chemotherapie verminderd kunnen worden door vasten.

8. Vasten is goed voor de hersenen.

Het gezegde is dat wat goed is voor het lichaam, ook goed is voor het brein.
Onderzoek op ratten toont aan dat vasten de groei van nieuwe zenuwcellen positief beïnvloedt, wat een voordeel zou moeten zijn voor de werking en gezondheid van de hersenen.
Vasten zou zeer belangrijke voordelen kunnen hebben voor de gezondheid van de hersenen zoals het stimuleren van nieuwe neuronen en zenuwcellen en de hersens zou kunnen beschermen tegen schade na een beroerte.

9. Vasten kan de ziekte van Alzheimer helpen voorkomen.

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende neurodegeneratieve ziekte in de wereld.
Studies op dieren lijken te suggereren dat vasten met tussenpozen zou kunnen beschermen tegen neurodegeneratieve ziekten als de ziekte van Alzheimer.

10. Vasten kan je helpen langer te leven.

Een van de meest opwindende voordelen van intermittent vasten is wel dat het mogelijk je levensduur verlengt, je zou er dus langer door kunnen leven.  En zelfs als dit niet het geval is, kun je in alleszins wel de kwaliteit van je leven verhogen!
En tot slot, … zoals reeds gezegd :  koffie en thee kan je nog drinken tijdens het vasten 😊